Rattenoverlast
Het aantal meldingen over de toename van ratten in grote steden, op parkeerterreinen en bij restaurants zorgen voor grote koppen in diverse kranten. Met regelmaat verschijnt het onderwerp bij de lokale- en landelijke dagbladen en nieuwssites.
Het zijn voornamelijk de plaatsen waar warmte, eten, diervoer, afval, et cetera, aanwezig zijn. Vaak is dat op plaatsen als de boerderij, de manege, kippenren, grote steden waar afval rond zwerft en restaurants. Op dit moment stijgt de populatie en overlast omdat de rat zich sneller voortplant dan er wordt bestreden.
Herkennen van de aanwezigheid van ratten.
- Uitwerpselen: Donker, staafvormig en tot 20 mm lang. De uitwerpselen lijken enigszins op hagelslag.
- Smeersporen: Op plaatsen waar ratten frequent passeren ontstaat een bruin tot zwart loopspoor doordat ze met hun vacht met buiksmeer tegen wanden strijken.
- Scherpe ammoniak - urine
- Indringende geur
- Geluiden: van krabbelende ratten langs muren en plafonds.
- Knaagschade: Doorgeknaagde kabels, opengebeten voorraadzakken, beschadiging aan allerlei materialen in een gebouw zoals hout of plastic. Om ervoor te zorgen dat hun groeiende tanden kort en scherp blijven knagen ratten voortdurend aan elektrakabels (kans op stalbranden), plastic en hout en zelf beton!
- Nestmateriaal: gescheurd karton, isolatie en papier. Ratten gebruiken dit om hun nest mee te bouwen, vaak op verborgen, moeilijk bereikbare en beschutte plaatsen (plafond, zolder, onder een vloer, in spouwmuur).
Als u een van deze signalen constateert is het waarschijnlijk dat er ratten bij u actief zijn.
Ratten kunnen zich zeer snel voortplanten. Een vrouwtje krijgt meer dan 30 jongeren per jaar die geslachtsrijp zijn vanaf 6 weken. De gezamenlijke productie van een paartje en hun nakomelingen kan in 1 jaar tijd uitkomen op 2000. Hierom adviseren wij om zo snel mogelijk contact te zoeken als u te maken denkt te hebben met een rattenplaag.
Aarzel niet om contact op te nemen. Samen maken we dan een plan van aanpak.